Sosyal Büyüme Nedir?

0

Sosyal büyüme işletmeler ile ilgili bir terimdir. Sektörü ne olursa olsun her firma büyümek, genişlemek ister. Zira sabit bir yapıya sahip olunması, kısa sürede geniş çaplı hizmet veren firmalar ile mücadele edememeye neden olur. Bu da bir süre sonra sektörden silinmenize neden olur.

Eğer bir işletme dinamik bir yapıdaysa ve değişimi de kabul ediyorsa, büyüme kendiliğinden gerçekleşen, oldukça hareketli bir süreçtir. İşletme bu süreçte yetenek, maddi, fiziksel anlamlarda büyür.

Bir işletmenin büyümesi, aynı zamanda hedef kitlesini arttırmasına, daha fazla satmasına yardımcı olur. Böylece firmanın da devamlılığı gelir. Sosyal büyüme ayrıca bir mağaranın marka değerini ve itibarını da arttırır. Toplum içerisinde hakkında olumlu düşüncelerin oluşmasını sağlar.

Böylece marka tanınırlığı elde etme, potansiyel müşterilerini arttırma ve kar oranlarını yükseltmek mümkündür.

Sosyal Büyümeyi Ne Etkiler?

Sosyal büyüme durumunu etkileyen birçok başlık vardır. Sermaye ve kredi tedarik durumu, işletme yöneticilerinin alandaki beceri ve yetenekleri, pazarın bugün ve gelecek şartları, talepler başlıca faktörler arasındadır.

İşletmeler Neden Büyümek İster?

Sosyal büyüme işletmeler ile alakalı bir terim olarak sık sık karşılaşılmaktadır. Günümüzde birçok işletme bu konuya özen göstermeye ve yönelmeye başlamıştır. Bunun sebepleri farklılık gösterse de temel olarak şöyledir;

  1. Büyük işletmeler ham madde teminini daha çabuk ve uygun fiyatlı yapar. Zira büyük bir firma olunduğu için kalıcı olduğu düşünülür ve güven verir. Fiyatlar bu nedenle daha uygun seviyelere sahiptir.
  2. Birim maliyetleri daha uygun fiyata denk gelir.
  3. Teknolojik yenilikleri takip etmesi ve bunları izlemesi daha kolaydır. Böylece daha fazla kişiye hitap edilebilir ve satışlar yükselebilir.
  4. Birim başı maliyet düşük olduğundan satıştan daha fazla kar gelir.
  5. Sektörlerinde daha geniş bir alana nüfuz eder.

Sosyal Büyüme Türleri Nelerdir?

Sosyal büyüme kendi içinde farklı tiplere sahiptir. Firmalar bunların arasından kendisine en uygun olanlarına karar vererek bir tanesini kullanma yoluna gidebilir.

  1. İç büyüme: Firma kendi kaynaklarını kullanarak, mevcut faaliyetler ile büyür.
  2. Dış büyüme: İç kaynaklar yetersiz ise dış kaynaklar kullanılır. Sıklıkla iki ve üzeri işletme birleşir.
  3. İleri doğru dikey büyüme: Malların tüketicilere geçişi ile yapılır. Bayi ve mağazalar aracılığıyla satış yerinde şube açmak bu kapsama girer.
  4. Geriye doğru dikey büyüme: İşletme satın aldığı mallarını kendi üretir.
  5. Örgütsel büyüme: İşletme büyüdükçe daha fazla güçlenir.
  6. Fiziksel büyüme: Yardımcı madde, ham madde ve iş gücü gibi girdi miktarının artması ile gerçekleşir.
  7. Ürün farklılaşması: Bir ürünün boyut ve biçiminin değiştirilerek tekrar piyasaya sürülmesidir.
  8. Pazar farklılaşması: İşletmenin ürünlerini birden fazla değişik pazara sunmasıdır.

Bu sayede firma daha hızlı bir şekilde büyüyebilir.