Ağlamanın Psikolojideki Yeri

0

Ağlamak, bireye özgü olarak duygusunu yansıttığı bir davranıştır. İnsan, sevinçli veya üzüntü duyduğu durumlarda duygusunu ağlamaya atfederek bunu dışarı vurabilir. Ağlamanın temelinde korku, kaygı, hüzün ve öfke gibi negatif duygular yer alsa da kişiden kişiye bunun nedeni değişebilmekte ve olumlu duyguları hissettiği zamanlarda da insan ağlayarak bunu yansıtabilmektedir.

Günümüzde, diğerleri tarafından ağlamak güçsüzlük olarak tanımlanabilirken ve dayanıksızlığın sembolü olarak bilinirken aslında ağlayabilmenin vücudumuzda gereği olmayan duygular ve kişinin gergin oluşunun duygusal şekilde boşaltılabilmesini sağlayabilen bir davranış olduğunu simgeler.

İnsanın zaman zaman yaşadığı stresi azaltabilmesi, kaygısını kontrol altına alabilmesi ve bazen de duyduğu öfkeyi bir nebze de olsa bastırabilmesi için duygularını yönetebilme becerisine sahip olabilecek bir araca ihtiyaç duyar, işte tam bu noktada günlük yaşantının getirdikleri ile kişinin kendini sakinleştirmesi ve dinginleştirmesi için ağlama davranışı bir duygu kontrol aracı olmaya uygun olabilmektedir. Ağlamadan sonra gelen rahatlama hissi bu duyguları düzene sokabilmeye başlamanın insana verdiği bir mesaj olarak algılanabilir.

 

Peki neden ağlarız?

  • Mutlu olduğumuz anları yansıtmak için,
  • Pişmanlık duyduğumuz vakit,
  • Yas dönemleri,
  • Çaresiz hissettiğimiz anlarda,
  • Kendimizi ifade edemediğimiz de,
  • Kimseye anlatamadıklarımızdan,
  • Baskılı hissettiğimizde,
  • İyi bir haber aldığımız zamanlarda

ağlamak bizi temsil edebilir ve bunun gibi birçok neden kişiden kişiye değişmek üzere ağlama davranışına sebep olabilir.

Ağlamanın iyi veya kötü olma durumu

Ağlamanın iyi veya kötü olması da tamamen bireyseldir. Ancak faydalarını göz önüne aldığımızda, Psikolojik olarak güzel etkileri olduğunu fark edilebilir şekilde gözlemleyebiliriz. Duygusal olarak rahatlama sağlar ve bunun sonucunda farkındalık geliştirebilir ve kişinin uzun dönemde fizyolojik olarak karşısına çıkabilecek sorunları engellemek adına duygunun ardından ortaya çıkması bedensel rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur.

Özetle, ağlamak kişiye hüzünlü veya olumsuz bir davranış olarak gelse de psikolojik olarak iyi oluşu sağlayabilmekte ve aslında olumlu bir davranış olarak karşımıza çıkabilmektedir.