Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

0

Aralıklı Oruç Diyeti

‘’Hayatta değişmeyen tek şey değişimdir.’’ Her ne kadar zor olsa da, yeni başlangıçlar hayatımızın bir parçasıdır. Bir dönem kilo vermek için sık sık az az yemek, gün içerisinde üç ana üç ara öğün beslenme üzerine diyet uygulamaları tercih ediliyordu. Yapılan bilimsel araştırmalar orucun doğru bir şekilde uygulandığında bedensel, ruhsal ve zihinsel sağlığı korumada etkili olduğunu göstermiş alışılagelmiş beslenme alışkanlıkları buna paralel olarak değişti.

Aralıklı Oruç (Intermittent Fasting) Nedir?

Aralıklı oruç, besin alımının zaman olarak kısıtlanma ilkesine dayanan bir diyet yaklaşımıdır. Kişiler belirli zaman aralıklarında yemek yerken, geriye kalan zamanlarda bedenlerine herhangi bir kalori almamaktadır. Kalori değeri olmayan sıvıların tüketilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Yediğimiz yiyeceklerin miktar ve içerikleri dışında hangi zaman dilimlerinde tükettiğimiz de kilomuzu ve sağlığımızı korumanın önemini belirler. Aralıklı oruçta amaç bedenin oruç modunda olduğu sürede depoları kullanmasını sağlamaktır.

Aralıklı Oruç Ritimleri

Günlük Aralıklı Oruçlar (Daily Fasting)

12:12-Ritmi: En kolay uygulanabilen ritimdir. Kişiler 12 saat aralığında yemek geriye kalan 12 saat aralığında oruç modundadırlar. 8:16-Ritmi: 16 saat boyunca oruç modunda gündelik ve iş hayatına en uygun kolay uygulanabilir ritimdir. 6:18-Ritmi: Kişiler 18 saat oruç ve geriye kalan altı saat aralığında beslendiği ritimdir. Aynı zamanda ‘‘gençlik kürü’’ olarak da adlandırılmaktadır. Bu ritmi tercih edenler genellikle akşam yemeklerini hayatından çıkarırlar bu yüzden akşam saatlerinde sosyal olan bireylerin gündelik hayatta uygulaması kolay değildir. 1:23-Ritmi: Savaşçı diyeti olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerin 23 saat boyunca oruç tuttuğu ve sadece tek öğün olarak akşam yemeği tükettikleri ritimdir. Aralıklı orucun birçok farklı biçimi ve yöntemi vardır. 8:16 Ritmi: En yaygın uygulanan benim de size önerdiğim aralıklı oruç ritmidir. (Kahvaltı: 11.00 / Akşam: 19.00): Geç kahvaltı yapan bireyler için uygulanması oldukça kolaydır.

Aralıklı Oruç ve Sağlık

Beslenme ve sağlık birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Uygulanan aralıklı açlık modeline göre sağlık üzerindeki etkileri farklılık göstermektedir. Hepimizin istediği sağlıklı kaliteli ve uzun bir yaşam değil mi? Bunun için neler yapıyoruz? Oruç sağlığımızı hangi yönde etkiliyor? Bedenimiz ve ruhumuz için yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermek yerine ihtiyacımızın çok üzerinde tüketiyor ve oruç metabolizmasının faydalarından mahrum kalıyoruz. Oruç bağışıklık sistemini güçlendirir, bizi hastalıklara karşı korur. Kalp hastalıkları riskini düşürür. Enflamasyonun iyileşmesine yol açar. Yüksek kolesterolün düşmesine yardımcı olur kalp – dolaşım rahatsızlığı riskini azaltır. Aralıklı oruçla kandaki insülin seviyesi düşer ve böylelikle insülin direnci de engellenir.

Herkes Aralıklı Oruç Programını Uygulayabilir Mi?

Sağlıklı olan her birey için evet, kronik hastalıklara sahip olan bireyler doktor gözetiminde uygulayabilirler. Fazla zayıf kişiler, gebe ve emzirme döneminde olan kadınlar, iştahsızlık ve yeme bozukluğu öyküsü olanlar, 16 yaşından küçük çocuklar uygulamamalıdır. Aralıklı oruç modern sistemin ‘’sürekli atıştırma’’ ve ihtiyaçlarımızın üzerinde tüketimimizin önüne geçerek belirli süreler aç olduğu sisteme dayalı aynı zamanda bilimsel araştırmalar sonucu bedensel, ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada ve hastalıkların tedavisinde etkili bir yöntem ve diyet sistemidir. Her bireyin uygulayabileceği diyet sistemi farklıdır. Diyet programları kişiye özel olmalı ve diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.