İkili ilişkilerde olan tartışmaları nasıl daha sağlıklı hale getirebiliriz?
- İlk olarak çiftler birbirini suçlamamaya gayret etmeli karşı tarafın fikrine onu dinlemeli. Yapılan suçlamalardan dolayı asıl konunun dışına çıkıp bireylerin kendilerini anlatma ihtiyacı hissetmesine neden olabilir. Bu da her iki taraf içinde sempatik olmayan bir durumdur.
- İkinci olarak, genelleme yapmak büyük bir hatadır. Sürekli bunu yapıyorsun sen diğerinde de böyle yapmıştın gibi suçlamalar karşı tarafın kendisi tarafından dolduruşa geldiğini düşünmesine neden olur.
- Üçüncü olarak küçümseyici konuşmak büyük bir hatadır. O yüzden kişilik özelliği ile alakalı konularda konuşmamaya gayret edilmeli. Kişilik özelliğinin olumsuz bir tarafını ortaya çıkartmak direk bireye yapılan bir saldırı olarak algılanabilir.
- Dördüncü olarak, tartışmanın konusunun ne olduğu kadar tartışmanın nasıl yapıldığı da önemlidir dolayısıyla ses tonunun yükselmesi ortamı gergin bir ortama çevirebilir. Tartışmada geçmiş konuların açılmaması, eğer tartışmada ortam gerginleşıyorsa biraz ara verilmesi de sağlıklı tartışma için önemli bir etken olabilir. Gerekiyorsa geçmiş konularda canınızı sıkan bir durum var ise bunu daha sakin bir ortamda konuşmayı tercih etmelisiniz.
- Son olarak alternatif bir yol gösterilip, nasıl hissettiğini açıkça ifade etmeliler. ‘Sen bunu yaptın’ değilde ‘ben böyle hissettim bundan sonra böyle davranalım olur mu?’ güzel bir cümle kalıbıdır.