Hayatımda ki İnsanı Değiştirebilir Miyim?

0

HAYATIMDA Kİ İNSANI DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?

Herkesin hayatında kendine özgü kriterleri vardır. Çoğu zaman birlikte olmak ve ilişki yaşamak istediğimiz kişilerin kendi kriterlerimize uyum göstermelerini isteriz. İlişkiler, birliktelikler başlarken bir çok kabullenme ile başlar. Aslında karşımızdakinin kendi kriterlerini, hayat tarzını, yaşantısını kabul ederek adım atarız ilişkiye. Fakat sonrasında ilişki şekillenirken, birlikte olduğumuz kişinin kriterlerini ve yaşam tarzını sorgulayarak bizim istediğimiz ve doğru diye kabul ettiğimiz kriterlerimize uyum göstersin isteriz. Ve yavaş yavaş onun sahip olduğu bir çok davranışı, tutumu yargılamaya ve sorgulamaya başlarız. Rahatsız olduğumuzu ve bizim zihnimizde, tabumuzda var olan kriterleri karşılamadığını söyleyerek değişmelerini isteriz.

Peki ne kadar rahatsız olursak olalım karşımızdaki insanı değiştirebilir miyiz? Yoksa bu yalnızca kendimizi yormak mıdır?

Değişim başka bir kişinin iradesiyle olmaz. Üstelik bizim vazifemiz değildir. Böyle bir gücümüz de yoktur. Önemli olan neyi istemediğimizi anlayıp bu durumla nasıl baş edeceğimizi öğrenmektir. Demek istediğim yapıcı bir yol benimseyi öğrenmektir.

İlişkiler genel anlamıyla farklı kültürlerden gelen, farklı kriterlere sahip insanların isteyerek oluşturduğu birlikteliklerdir. En başta da söylediğimiz gibi  aslında ilişkiye başlarken bu farklılıkları kabullenerek başlıyoruz. Peki madem en başında kabul ettiğimiz bir çok şeyi neden zamanla değiştirme ihtiyacı hissediyoruz?

Bu değiştirme isteği farketmesekte zamanla ilişkiyi toksik bir noktaya taşıyor. Belki karşımızdaki kişi, ilişkiye zarar gelmesin diye veya sizi çok sevdiği için bir çok şeyi kabul ediyor ama aslında kendi kişiliğini bastırıyor. Ve olmak istemediği bir kişiliğe bürünüyor. Ona farklı bir kıyafet giydiriyoruz ve rol benimsemesini istiyoruz. Uzun bir zaman bunu kabul etmiş olsada bir gün kendi sahip olduğu kriterlere ve kişiliğe geri dönmek istediğinde ilişki daha zedeleyici bir boyuta geliyor.

Önemli olan ilişki içerisinde, birlikte olduğumuz kişinin kriterlerine saygı duymak. Bizim istemediğimiz kriterleri ise sağlıklı bir iletişim yoluyla aktarmaktır. Yani yolunda gitmeyen veya hoşunuza gitmeyen problemler varsa bunu dile getirerek farkındalık kazandırmak en sağlıklısı olacaktır. Karşıdaki kişi bu şekilde kendini, kişiliğini bastırmadan size saygı duyarak olmak istediği profile bürünecektir. Çift olarak çözülemeyen problemler için çift terapisi desteği almanız size çok iyi gelebilir.